Tuesday, September 1, 2009

Abi sayang Aki dan Tokki..

Mungkin dengan berblog cara yang terbaik untuk sampaikan apa jua yang terlintas di fikiran. Meluahkan apa yang dirasai jauh di lubuk hati.

Ingin Abi mengharapkan bantuan rakan-rakan di bulan Ramadhan al Mubarak ini untuk sama-sama berdoa untuk kesejahteraan kedua-dua datuk yang sedang gering.

Mereka merupakan antara penyeri hidup sehinggalah ke hari ini. Masih segar dalam ingatan, Aki sentiasa menghadiahkan pelbagai jenis mainan di alam kanak-kanak. Juga tidak pernah lupa akan Aki yang berusaha sedaya upaya untuk menempatkan Abi dan adik beradik bersekolah di sekolah yang terpilih. Semuanya membuahkan hasil.

Tokki merupakan antara salah seorang manusia yang dikagumi. Tenaga tulang empat keratnya begitu luar biasa di zaman sihatnya. Kebun seluas seekar lebih dikerjakannya seorang diri. Abi juga masih di dukung tokki untuk menaiki van sekolah walhal dikala itu diri sudah menjangkau darjah 2.

Begitu hiba bila mengenang 2 hari yang lalu semasa mengurut tokki di rumah, beliau menyatakan sakitnya sudah tidak tertanggung! Kanser tulang belakangnya mengakibatkan beliau tidak berupaya untuk berbuat apa-apa walaupun hanya duduk. Zikir menjadi peneman sejati tatkala kesakitan mencucuk.

Aki pula terpaksa berulang ke hospital 3 kali seminggu untuk menjalani rawatan haemodalisis. Salur darah ditebuk di tangannya untuk tujuan itu. Selalu juga Aki meluahkan kebimbangannya sama ada masih sempatkah beliau melihat cucunya ini bekerja.

Justeru. alangkah beruntungnya jika doa-doa kalian dapat disalurkan kepada mereka. Doa Abi hanya satu, jika mereka masih mampu berbuat kebajikan dengan kudrat yang ada di dunia ini, mereka akan pulih seperti sediakala. Dan jika sebaliknya, ambillah mereka agar hilang segala keperitan menggunung yang ditanggung.. Sesungguhnya tuhan itu maha mengetahui keadaan hamba-hambanya.

3 comments:

saRafaDzil + . + said...

abi. aku doakan atok ko tau. semoga dy cpat sembuhh. bykk2 doa. InsyaAllah~

Azhar Ibrahim said...

Kita sama² doakan agar mereka cepat sembuh, insyaAllah.....

Tinta Ibn Awwal said...

Azhar dan Sara..

Terima kasih..